Historien om huset ved havet – Elisabeth Gifford

av Lene Sulusnes

Ruth og Michael har kjøpt et eldgammelt landsted på den skotske øya Harris, hvor moren til Ruth vokste opp. De skal restaurere eiendommen og satse på turisme. Selv mistet Ruth moren på dramatisk vis som liten jente, og vokste deretter opp i barnehjem og fosterhjem i London. Faren har hun aldri møtt, for moren fortalte aldri hvem han var.

Under restaureringen finner de liket av et barn med sammenvokste bein. Hvem er dette barnet, og hvem i all verden har gravd det ned under plankegulvet? Ruth blir veldig nysgjerrig på husets historie, og begynner å undersøker nærmere. Hun finner ut at eiendommen tidligere huset en prest ved navn Alexander og tjenestefolket hans, og hun finner en bunke med gamle brev. Noen er skrevet av Alexander, og  andre av en kvinne ved navn Moira. Alexander er svært nysgjerrig på sagnene om havfolket ”selkiene”, som verserer på øya.

Gradvis blir Ruth kjent med husets historie, samtidig som hun blir hjemsøkt av fortrengte minner fra sin egen barndom. I tillegg blir Ruth gravid, og jo lenger ut i svangerskapet hun kommer – og jo mer hun finner ut om husets historie – desto mer oppmerksom blir hun på sin egen historie som hun vet svært lite om. Dette opptar henne mer og mer, samtidig som hun synes det er skremmende. Ektemannen Michael er en svært snill og forståelsesfull mann. Han gir ikke opp verken det store restaureringsprosjektet eller troen på kona som sliter med fortiden. Og akkurat da de trenger en hjelpende hånd, får de besøk av broren til Michael og hans nye kjæreste.

Med «Historien om huset ved havet», har Gifford skrevet to historier som følger hverandre og etter hvert bindes sammen. Den ene historien forteller om menneskene som bodde på Harris på 1800-tallet, om øysamfunnet og dens mange sagn og historier om blant annet ”selkiene”. Den andre historien forteller om det unge paret som 150 år senere flytter til den samme øya. Samfunnet og menneskene har naturligvis endret seg, men sagnene og mytene lever videre. Begge historiene handler om menneskelige relasjoner og deres tilknytning til hverandre. Og det handler om menneskets behov for å kjenne sin opprinnelse og å føle seg elsket. Disse behovene bor i oss fortsatt, akkurat som gjorde for 150 år siden og flere år før det igjen.

Silke forlag

Utgitt i 2014

Oversatt fra engelsk av Eva Ulven

Originaltittel: Secrets of the Sea House

330 sider

ISBN: 978-82-8270-075-7

9788282700757

 

 

2 tanker om “Historien om huset ved havet – Elisabeth Gifford

  1. Kari sier:

    Jeg har den liggende på vent. Gleder meg, selv om jeg ikke har store forventninger til den 🙂

  2. […] Andre bloggere om boka: Tine, Bente, Karin, Solgunn og Lene  […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: