En sang fra fortiden – Katherine Webb

av Lene Sulusnes

Katherine Webb har tidligere gitt ut to romaner som har høstet gode kritikker, og av disse har jeg lest debuten ”Arven”, hvor jeg ga all den gode kritikken full støtte. Nå er hennes tredje roman ute på norsk, og igjen synes jeg Webb fortjener ros for sine gode fortellerevner.

”En sang fra fortiden” handler om den fattige jenta Mitzy Hatcher, kalt Dimity, som vokser opp på den engelske landsbygda Blacknowle i 1930-årene med moren Valentina som er langt fra noen kjærlig forelder. Helt siden tidlig barndom har Dimity hatt et stort ansvar for både husarbeide og matlaging, og hun lærer tidlig å tilpasse seg morens vanskelige humør.

Morens historie forteller at hun tilhører sigøynerfolket, noe som gjør det ekstra vanskelig for Dimity med folkegruppens dårlige rykte. Hun blir mobbet av de andre i landsbygda, og har ingen venner. Da moren tar henne ut av skolen fordi hun kan gjøre mer bruk for seg hjemme, er det heller ingen som oppsøker Dimity. Ungjenta lever ett liv i ensomhet uten kjærlighet eller aksept fra noen – helt til familien Aubrey flytter inn på nabogården de har kjøpt som sommersted.

Faren i familien, Charles, er kunstner og livnærer familien som tegner og maler. Han er en eksentrisk type med stor tiltrekningskraft på kvinner, og har de to døtrene Delphine og Èlodie med marokkanske Celeste. Dimity blir venninne med eldstejenta Delphine, og blir straks godt mottatt og innlemmet i familien Aubrey. Men forholdet kompliseres etter hvert som Charles blir mer og mer opptatt av å tegne Dimity. Vi følger Dimitys forhold til familien over flere somre, og hvordan det stadig kompliseres i takt med følelser som utvikles hos den unge og sårbare jenta.

Romanens fortellerstemme er gallerieieren Zach, som lenge har vært en stor beundrer av Charles Aubreys kunstverk. Zach er en fraskilt mann i 30-årene som opplever det svært tungt at ekskona tar med seg deres felles datter og flytter til Amerika. I tillegg går det dårlig i galleriet, og han føler seg rotløs og unyttig. Han reiser til landsbygda Blacknowle for å innhente informasjon om sitt store kunstnerforbilde som han planlegger å skrive en bok om. Det skal vise seg at det finnes langt flere hemmeligheter rundt denne populære kunstneren enn han hadde kunnet forestille seg.

Katherine Webb har skapt en historie med gode skildringer av de forskjellige personlighetene og relasjonene dem i mellom, og med flere spennende vendinger og overraskelser. Vel verdt å lese, god fornøyelse!

Gyldendal forlag

Utgitt i 2013

Originaltittel: A half forgotten song, utgitt i 2012

Oversatt fra engelsk av Jan Chr. Næss

507 sider

ISBN:978-82-05-43614-5

En sang fra fortiden

Merket med , , , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: