Hjem til meg – Trude Marstein

av Ann-Sofi S. Emilsen

Ove Haugli er kanskje en av de mest mangefasetterte karakterene i nyere norsk samtidslitteratur. Trude Marstein har skapt en karakter som det er umulig å ikke like, vanskelig å ikke sympatisere med, men også en du får lyst til å gripe hardt rundt skuldrene og rope høyt «neimen så ta deg sammen, da!» inn i øret til. Han er en moderne mann, med alt hva det innebærer av kvaler og krav.

I romanen «Hjem til meg» følger vi Ove gjennom ulike stadier av livet først som turnuskandidat og utro kjæreste, og deretter som far og utro ektemann. Vi følger ham fra historien starter i i 1978, med turnustjeneste på Lillehammer da han er utro for første gang, før vi får vi innblikk i livet hans i blokker gjennom årene 1983, 1991, 1994, 2004 og til sist 2010. Familieliv, barn, bikkje og hage med Wenche; utenfra ser det stabilt, trygt og harmonisk ut. Fra innsiden er det ikke fullt så glamorøst, for Ove savner å bli sett. Han ønsker å være en mann noen har behov for, en mann som har en rolle og funksjon å fylle i huset. En pappa som er tilstede, som har dyp kontakt med sine barn. I stedet glir hverdagen avgårde med bleieskift, oppussing av kjellerstua, pasienter på legekontoret, søndagskoteletter og frukttrær i hagen. Han beundrer Wenche som har orden, kontroll og styr på alt, mens han ser seg selv lullende rundt uten helt å finne en rolle han er komfortabel med.

Marstein skildrer det sammensatte mennesket på en nydelig og samtidig usentimental, nøktern måte. Hun lar leseren ta del i Oves tankeverden gjennom frustrasjon, sorg, tvil, anger, ømhet og kjærlighet. Med et kort, konsist språk uten staffasje og parfyme, reflekteres hovedpersonens tankelogikk og måte å resonnere på. Han vet jo hele tiden at det han gjør er galt, selv om det også er forbannet nødvendig og deilig – før det blir bare vondt og fælt. Så hvorfor gjør han det? Det passerer mange kvinner gjennom Oves liv i løpet av «Hjem til meg», og uten å røpe for mye, kan man si at han for det meste får lov til å holde på som han vil uten at det får konsekvenser. «Jeg skjønner» er Oves repeterende replikk til de mange kvinnene, bare for å få «nei, det gjør du virkelig ikke! Du skjønner jo ingenting!» i retur. Ove gir komplimenter, og han elsker dem alle like oppriktig, i hvertfall i starten, men det går galt stort sett hver gang. Konsekvensene bærer han alene på sine aldrende skuldre, og den dype, indre ensomheten blir stadig mer trykkende.

Mennesker som er utro og som bevisst innleder forhold til noen på si´, blir ofte avskrevet som egoistiske og samvittighetsløse, uten omtanke for andre. Ove Haugli er egentlig ingen av delene. Han vil jo bare alle så vel – egentlig. Han er jo bare full av ømhet – egentlig. Allikevel gjør han det gang etter gang etter gang. Han klarer ikke å styre seg, og forteller alle sine sidesprang hvor fantastisk vakre de er. Hvor unike de er. Og til slutt, at han elsker dem. Ove er ikke mannen som finner tilfredsstillelse i et engangsligg etter et par øl for mye på byen, han er en mann som jakter ærlig og oppriktig på den evige kjærligheten. Han er til tider naiv og dum som et brød, men under overflaten ligger et åpent, verkende sår: han vil bli sett og elsket for den han er. Akkurat som labradoren Solo er glad i ham, uten betingelser, vil Ove ha en kvinne som elsker ham, med alle hans utilstrekkeligheter. «Hjem til meg» er en roman som gjør en både glad og trist, fordi den ser både det beste, men også det verste i oss alle. Bunnlinjen er dog trøstende, for den gir oss en klem og sier at det er greit, for tross alt er vi da alle bare mennesker.

Gyldendal forlag

ISBN: 978-88205-4-28706

Utgivelsesår: 2012

385 sider

Reklamer
Merket med , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: